Dansk Søfartshistorie

Dansk søfartshistorie


Danskernes Historie Online og M/S Museet for Søfart digitaliserer 250.000 kartotekskort fuld af dansk søfartshistorie. Kartoteket er et unikt redskab til information om danske skibe, søfolk, rederier og andre navne fra søfartens historie.


Kartoteket kaldes populært for ”Die Elisabeth”, idet det var den tyskfødte Elisabeth Henningsen, hustru til museumsdirektøren Henning Henningsen ved M/S Museet for Søfart, der fra ca. 1951 til 1981 som arkivassistent arbejdede på et fantastisk projekt.


Hun gik uoverskuelige mængder af arkivkasser, protokoller, journaler, havnepapirer og meget andet igennem. Hver gang hun stødte på navnet på et skib, et besætningsmedlem eller en reder, så skrev hun det ned på et kartotekskort, enten i hånden eller omhyggeligt på maskine, som regel med en henvisning til den originale kilde. De små kartotekskort samlede hun i skuffer, der kom i kartoteksskabe.


Dette omfattende opslagsværk er centralt i besvarelser af spørgsmål om dansk søfartshistorie. Det er som et kæmpe indeks til søfartshistorien.


Projektet er støttet af A.P. Møller Fonden og Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond.